O nama
IT sektor u Srbiji
IT sektor u Srbiji postaje najperspektivnija i najatraktivnija privredna grana. Poslednjih godina vidljiv je ubrzan razvoj i promocija IT usluga, pre svega u oblasti internet i mobilnih tehnologija, razvoj aplikacija, kao i outsourcing. Na globalnom tržištu IT kompanije iz Srbije su najviše angažovane na outsourcing poslovima, testiranju softvera i kreiranju web sajtova, kao i u embedded industriji. Najveća tržišta za srpsku outsourcing industriju su Nemačka, SAD, Velika Britanija i Holandija. Srpske IT firme uspešne u poslovima outsourcinga u poslednje vreme razvijaju i sopstvene proizvode sa visokom izvoznim potencijalom.

Tokom 2012. godine u Srbiji se za studije iz oblasti informatike opredelilo više od deset odsto brucoša - njih oko 5.500. Oko jedne trećine svih univerzitetskih diplomaca u Srbiji dolazi sa tehničkih škola. IT sector u Srbiji zapošljava visoko obučen kadar, od čega je preko 85% sa univerzitetskom diplomom. Inženjeri obrazovani u Srbiji imaju kompetencije u širokom dijapazonu tehnologija koje se koriste u razvoju visoko tehnoloških softvera i sistemskih integracije. Ovi stručnjaci imaju kako široku ekspertizu u razvoju softvera i hardvera, tako i veliko razumevanje zahteva klijenata i kreiranje proizvoda prema njihovim potrebama.

Kako svetsko IT tržište nastavlja da se razvija, tako rastu i potrebe za outsourcing poslovima. Srbija je dobro geografski pozicionirana da može da pruži finansijski isplativu i pouzdanu alternative već razvijenim tržištima. Inostrane kompanije koje razmišljaju o širenju svog poslovanja treba svakako da imaju Srbiju u vidu, čije su ključne prednosti izuzetan izvor visoko obrazovanog kadra, atraktivne cene rada, odlične radne sposobnosti, dobra komunikacija, znanje stranih jezika, itd. 

Univerziteti u Srbiji daju značajan doprinos IT sektoru, kroz povezivanje akademskih institucija sa industrijom i osnivanje spin off kompanija.

Posebno ohrabruje rast malih start up IT firmi u Poslovno-tehnološkom inkubatoru tehničkih fakulteta Beograd, Razvoj novih inovativnih proizvoda i tehnologija, sada već prepoznatljivih i na međunarodnim tržištima, donosi više od 70% prihoda ovih firmi iz izvoza.